Suunnittelu

Varmista kuivaushuoneen ja kiinteistöpesulan toimivuus oikeaoppisella kartoitus- ja suunnittelutyöllä.

Suunnitteluopas

Kiinteistöpesulan suunnittelu

Miksi kiinteistöpesula ?

Pyykin pesu taloyhtiössä on kaikkia sen asukkaita koskettava jokapäiväinen asia. Huoneiston kylpyhuoneella on monta käyttöä, sitä käytetään peseytymiseen, likapyykin varastointiin, pyykinpesuun ja -kuivaukseen, saunan pukuhuoneena jne.

Täyteen ahdettu kylpyhuone ei ole viihtyisä ja pyykinpesu sekä kuivaus vie kohtuuttomasti tilaa. Lisäksi tutkimusten mukaan kylpyhuoneen ilmanvaihto ei riitä pyykin ja suihkun tuottaman kosteuden riittävän nopeaan poistoon, jolloin kylpyhuoneen rakenteet kärsivät.

Kiinteistöpesulan käyttö vähentää kosteusvaurioiden riskiä huoneistoissa. Yksi hyvin tehty vaatehoitotila on helpompi toteuttaa kuin kymmeniä pieniä. Erityisesti moderni kuivaushuone on tehokas suoja kylpyhuoneiden kosteusvaurioita vastaan.

Työtehoseuran tekemien tutkimusten mukaan pyykinpesun kokonaiskustannukset ovat kiinteistöpesulassa alemmat kuin kotona. Lisäksi pesu ja etenkin kuivaus on huomattavasti nopeampaa, parhaimmillaan koko prosessi on hoidettu alle kahdessa tunnissa, pyykkikorista kaappiin. Suuretkin määrät pyykkiä voidaan pestä kerralla eikä kylpyhuoneessa ole jatkuva liputus. Näitä ominaisuuksia asukkaat arvostavat.

Sijainti

Käynti pesulaan tulisi olla mahdollisimman helppoa, jotta painavan pyykin kanssa ei tarvitsisi kulkea monen mutkan kautta. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota ovien määrään ja toimintaan. Maantasalla olevaan pesulaan on helppo käydä myös ulkokautta ja hissi helpottaa kellaritilassa olevan pesulan käyttöä.

Useamman talon yhtiössä saattaa olla järkevämpää tehdä yhden ison pesulan tilalle kaksi pienempää. Käyttöaste nousee, kun pesulaan on lyhyt matka. Parhaimmillaan voi joka portaassa olla oma pesula. Pesulan käyttö aiheuttaa ääntä, joka kannattaa huomioida pesulan sijoittamisessa. Kerroksiin sijoitettu pesula vaatii paremman äänieristyksen rakenteisiin.

Laitteistomitoitus

Kiinteistöpesulan perusmitoitus tehdään talon huoneistomäärän mukaan. Pyykin määrä kuitenkin vaihtelee asukkaiden määrän ja tapojen mukaan. Eli, jos yhtiössä on paljon pieniä asuntoja, on pesulassa oltava pieniä pesukoneita useampi, koska pyykkimäärä pesukertaa kohti on pienempi. Yleisesti ottaen pesulassa kannattaisi olla pienempi ja suurempi pesukone eri pyykkejä varten.

Tällöin asukas voi käyttää koneita rinnakkain ja pesutapahtuma ei veny tarpeettoman pitkäksi.

Pesu on vasta osa vaatehoitoprosessia. On tärkeätä mitoittaa myös kuivaus vastaamaan pesutehoa. Väärin mitoitettu kuivausteho aiheuttaa pullonkaulan koko pesuprosessiin. Tehokas kuivaushuone monesti riittää kaiken pyykin kuivaukseen.

Lisätehoa kuivaukseen saadaan kuivausrummulla. Kaikkea pyykkiä ei kuitenkaan voi kuivata rummussa, joten riippukuivausmahdollisuus on pesulassa oltava. Tilanpuutteen takia kuivaushuoneen vaihtoehtona voidaan käyttää kuivauskaappia. Myös huoneistoissa pestyille pyykeille on hyvä järjestää omat kuivaushuoneet, jotta vältyttäisiin kylpyhuoneiden kosteusvaurioilta.

Mattojen ja muiden isojen tekstiilien pesu on yksi kiinteistöpesulan halutuimpia ominaisuuksia. Perusvaruste maton pesuun on matonpesuallas, mutta varsinkin suuremmissa kiinteistöissä voi kyseeseen tulla matonpesukoneen hankinta. Tällöin on huomioitava myös matonkuivaukseen tarvittavat linko ja kuivaushuone.

Laitesijoittelu

Pesu-kuivaus-mankelointi on vaatehoidon työjärjestys, joka tulisi huomioida laitesijoittelussa. Pyykin siirto paikasta toiseen tulisi olla helppoa ja edestakaisin kulkua tulisi välttää. Pyykin siirtoa helpottavat kuljetusvaunut. Lisäksi on varattava riittävästi lasku- ja työtilaa. Esim. lakananvetimen edessä tulisi olla väh. 2,5 m esteetöntä vetotilaa ja mankelin vieressä työpöytä tekstiilien viikkausta varten. Koneiden taakse ja sivuille tulee jättää huoltoa varten riittävästi tilaa.

Viihtyisyys

Pesulan yleisilmapiiri vaikuttaa sen käyttöasteeseen. Näkymät ikkunasta ja hyvä valaistus luovat miellyttävän ilma-piirin. Rakenteiden materiaaleilla ja hyvällä ilmanvaihdolla luodaan viihtyisät työskentelyolosuhteet. Luonnollisesti pesulassa tai sen läheisyydessä tulisi olla WC. Viihtyisyyttä lisäävät myös oleskelu- ja leikkitilat.

Turvallisuus

Kiinteistöpesulan laitteet on suunniteltu turvallisiksi käyttää. Pesulan rahastus kuitenkin houkuttaa murtovarkaita. Kolikoilla toimivat rahastimet on hyvä varustaa erillisillä murtosuojilla. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää korttirahastimia, jotka yleensä poistavat murto-ongelman.

Suunnittelupalvelu

Täältä löydät malliesimerkkejä erikokoisista kiinteistöpesuloista ja kuivaushuoneista sekä niiden varustelusta. Käytä hyväksesi vuosikymmenien kokemustamme kiinteistöpesuloista jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelupalvelustamme saat veloituksetta laite-ehdotuksen ja pesulan laitteiden sijoitussuunnitelman.

Kuivaushuoneet

Kiinteistöpesulat

Ota yhteyttä ESTERI-edustajaasi niin selvitetään yhdessä pesulan mitoitus tarpeiden mukaisiksi. Lähimmän edustajan löydät täältä.

Nettisivut: Site Logic